Testvérvárosi kapcsolatok

REMSHALDEN

Remshalden Baden-Württenberg tartományban, Stuttgarttól észak-nyugatra, mintegy 20 kilométerre fekszik a Rems folyó partján. A település 1974-ben jött létre, mikor a közigazgatásról szóló törvény változása értelmében egyesítettek 5 kisebb helyiséget a Rems völgyben, név szerint Grunbachot, Geradstettent, Hebsackot, Buochot és Rohrbronnt. Remshalden 1515 hektárnyi területen fekszik, melyből 452 hektárt foglal el a lakóterület és az úthálózat. Jelenleg közel 14 000 lakossal bír Remshalden. A környék elsősorban borvidékként vált ismertté.

Remshalden és Etyek közt 1994 óta áll fenn testvérvárosi kapcsolat. A két települést nemcsak a borkultúra köti össze egymással. A második világháború után a kitelepítések következtében számos etyeki lakos kényszerült elhagyni lakóhelyét és 900 km távolságban Remshalden környékén új otthont keresni családja számára. Ma a remshaldeni lakosság mintegy 17 százaléka a kitelepített etyekiek leszármazottja. A hosszú éveken át ápolt személyes kapcsolatok a két település polgárai közt, illetve az Etyeki Németek Egyesületének köszönhetően a két település 1994-ben hivatalosan is megpecsételte Remshaldenben a testvérvárosi kapcsolatot, melynek megerősítésére egy évvel később Etyeken került sor.

Amikor körbetekintünk Remshalden környékén mindenhol szőlőskerteket láthatunk, amelyek körbeölelik Hebsack-tól Grunbachig az egész települést. A szőlőtermesztés ezen a területen első ízben már a 8. század elején dokumentálásra került. Feltételezhető, hogy a rómaiak telepítették az első szőlőterületeket. Remshaldenben a szőlőtermesztés története gazdasági történelem is, hiszen a lakosok megélhetését biztosította évszázadokon át.

Különösen az utóbbi években mutatott óriási fellendülést a szőlőművelés Remshaldenben. A szőlőültetvények nagysága 154 hektár, ami azt jelenti, hogy a megművelt területek közel 10% -át szőlőtermesztésre használják. Nemes és nemzetközileg elismert borok készülnek itt. A minőség mind a szövetkezet mind a magántermelők számára kiemelt fontosságú.

Honlap: https://www.remshalden.de